BLOG


23.04.2017

Domáci "fotostan"

Ak potrebujete, tak ako ja, čo najskôr nafotiť jednoduché produktové fotky a nemáte na to originálne príslušenstvo, ponúkam Vám návod na to, ako vyrobiť jednoduchý "fotostan". Nebudete potrebovať žiadny špeciálny materiál, všetko nájdete doma. 

Čo budete potrebovať:

  • papierovú krabicu vhodnej veľkosti
  • nožnice
  • lepiacu pásku
  • biely čiastočne priehľadný papier
  • výkres vhodnej veľkosti
  • orezávač

Základom je kartónová krabica takej veľkosti, aby sa vám do nej pohodlne vošli fotografované objekty a mali ste okolo nich dostatok voľného priestoru. Moja krabica má rozmer cca 30x24x35cm. Je teda vhodná skôr na malé predmety. 
Prednú stranu krabice úplne orežeme. Cez tento otvor budeme fotografovať. Ďalšie otvory vyrežeme po bočných stranách a na vrchnej časti. Tu necháme vždy po obvode dostatok kartónu, aby sme mali o čo prilepiť papier. 

Bočné a vrchnú stranu prekryjeme bielym čiastočne priehľadným papierom, resp. takým, ktorý prepúšťa svetlo. Ja som použila kuchynské utierky. cheeky Prilepíme ich jednoducho lepiacou páskou o rám krabice. 

Dovnútra vložíme tvrdý výkres. Najbežnejšie používaný bude asi biely, prípadne čierny. Jeden koniec prilepíme o zadnú stranu krabice, druhý o spodok. Papier sa snažíme čo najviac zohnúť, nie však tak, aby sa nám na ňom vytvoril zlom. Ohyb musí byť plynulý, aby na fotkách nerušil. 

(Mala som vtedy poruke len A4-kový výkres, tak som to odfotila s tým. laugh Neskôr som samozrejme kúpila väčší.)

Provizórny fotostan hotový asi za 10min. smiley Už stačí len doladiť detaily a môže sa fotiť. Mne z toho vyšlo napr. toto:

P.S. pre elimináciu tieňov treba rovnomerne svietiť zo všetkých troch strán z ktorých máte vyrezané otvory. wink





© 2007-2024 by Janne, supported by Drugi & All4Net